Menu
Ořechy, dýňová semínka – jak je sušit a jíst

Ořechy, dýňová semínka – jak je sušit a jíst

5 minut čtení

Ořechy jsou chutná a výživná svačina, která tělu dodává řadu vitamínů a minerálů. Díky pestré paletě chutí a textur si každý najde ty druhy, na kterých si pochutná. Jaké jsou zdravotní přínosy ořechů, jak je zařadit do zdravého jídelníčku a které jsou nejoblíbenější a proč?

SHRNUTÍ ČLÁNKU

Ořechy jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, bílkovin a vitamínů a jsou ideální volbou pro zpestření jídla.

Ořechy při pravidelné konzumaci poskytují ochranu před rakovinou, cukrovkou a mrtvicí.

Ořechy lze přidávat do jídel nebo přesnídávek. K snídani jako posypka na ovesné vločky nebo jogurt nebo smoothie s oříšky.

Nejoblíbenějšími druhy ořechů jsou mandle, vlašské ořechy, pistácie a kešu kvůli velkému počtu zdravotních benefitů a skvělé chuti.

Zdravotní přínosy ořechů

Ořechy poskytují řadu zdravotních výhod. Podle některých výzkumů je pravidelná konzumace ořechů spojena s nižšími hladinami LDL cholesterolu, tedy toho „špatného“ cholesterolu.

To je způsobeno zdravými tuky nacházejícími se v ořeších, které pomáhají tělu efektivněji využívat vlákninu, minerály a vitamíny, které obsahují. Ořechy jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, bílkovin a vitamínů a jsou ideální volbou pro zpestření jídla.

Kromě toho jsou ořechy bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před oxidačním poškozením, které může být důsledkem vystavení toxinům z okolního prostředí. To znamená, že ořechy při pravidelné konzumaci poskytují řadu ochranných účinků proti nemocem, jako jsou některé typy rakoviny, cukrovka a mrtvice.

Pokud jde o nejoblíbenější druhy ořechů, nejčastěji se konzumují mandle, vlašské ořechy a kešu. Mandle jsou plné vitamínu E, který pomáhá obnovit a chránit pokožku. Vlašské ořechy obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdce a je také známo, že pomáhají snižovat záněty.

Kešu oříšky obsahují vysoké množství zinku, který pomáhá podporovat zdravý imunitní systém, a také řadu dalších vitamínů a minerálů.

Mezi nejoblíbenější ořechy patří arašídy, mandle, vlašské ořechy a pistácie.

Jak zařadit ořechy do jídelníčku

Ořechy jsou neuvěřitelně zdravá a výživná potravina, kterou výživoví poradci a lékaři doporučují zařadit do jídelníčku. Ořechy poskytují skvělý zdroj energie, vlákniny a antioxidačních sloučenin, které mohou pomoci zlepšit celkové zdraví.

Zařadit ořechy do zdravého jídelníčku je snadné. Ořechy lze přidávat do jídel nebo přesnídávek jako zálivku, přísadu nebo přílohu. K snídani jako posypka na ovesné vločky nebo jogurt nebo lze udělat smoothie s oříšky. Přidat se dají také do salátů, vmíchat do krémové polévky nebo je podusit se zeleninou.

Pokud se zrovna do žádného jídla nehodí, stačí si v době svačiny udělat malou směs z oblíbených ořechů se semínky nebo sušeným ovocem, jako jsou rozinky nebo brusinky. Také je to příležitost, jak jíst lněné semínko, které lze do směsi také přidat. To je pro tělo také velikým přínosem.

Výborně ve směsi chutnají také dýňová semínka na pánvi, nicméně ty je třeba předem vyloupat. Ve všech případech pozor na velikost porcí, protože ořechy mají vysoký obsah kalorií. Syrové nebo nasucho pražené ořechy jsou vhodnější volbou místo těch, které se podávají s přidanou solí, cukrem nebo olejem.

Zejména podzim je skvělým obdobím, kdy si zjistit, jak sušit ořechy a vychutnávat si je přímo od zdroje. Jak sušit ořechy není žádná věda a doma nasušené ořechy nic nestojí. Stejně tak dýňová semínka na pánvi jsou pouze zpracovanou částí dýně, která se v kuchyni běžně vyhazuje. Ořechy v obchodě jsou totiž poměrně drahou záležitostí.

Při skladování ořechů je třeba je uchovávat ve vzduchotěsné nádobě. To jim pomůže zachovat chuť a zabránit zkažení. Pro dlouhodobé skladování je lze zmrazit v uzavřených plastových sáčcích.

Mango s okurkou a oříšky je netradiční kombinace.

Mango-okurkový salát s arašídy

Tento salát je oblíbeným asijským receptem, který zabere jen pár chvilek. Sladké mango se svěží okurkou a arašídy výborně zapadá do zdravého jídelníčku a to, i když člověk spořádá celou mísu.

Skvěle chutná s grilovaným hermelínem nebo kuřecím steakem pro doplnění bílkovin v jídle. Výborný je i samotný.

Na tento recept je potřeba:

  • 1 celé zralé mango
  • 1 salátová okurka
  • hrst nesolených pražených arašídů
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 limetka
  • sůl, pepř a trocha vody

Jednoduše stačí oloupat mango a okurku a oboje nakrájet na tenké proužky. Přidat hrst nasekaných arašídů, vymačkanou limetku, rybí omáčku, trošku soli, pepře a přidat zhruba 100 ml vody.

Mandlové rohlíčky

Po těchto rohlíčcích se jen zapráší. Dají se péct jen tak ke kávě nebo jako vánoční cukroví.

Na tento recept je potřeba:

  • 250 g hladké mouky
  • 35 g cukru moučka
  • 85 g mletých mandlí
  • 3/4 vanilkového cukru
  • citron
  • 2 žloutky
  • 180 g másla

Troubu je třeba předehřát na 170 °C. Dále smíchat mouku, cukr, mandle, vanilkový cukr a přidat trochu nastrouhané citronové kůry. Poté přidat na kostičky nakrájené máslo, lehce zapracovat, přidat žloutky a těsto spojit v jednu ucelenou hmotu.

Poté z těsta ukrajovat malé kousky, které se vytvarované do malých rohlíčků pokládají na plech vyložený pečicím papírem. Po upečení je ještě horké obalit v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Dýňová polévka s ořechy a lněným semínkem

Dýňová polévka je velmi oblíbená hlavně v podzimním období. Teplá polévka plná chuti přijde vhod při nachlazení i pro zahřátí.

Na tento recept je potřeba:

  • 1 střední dýně hokkaido
  • 1 středně velká cibule
  • 50 g mletých nebo drcených vlašských ořechů
  • 1 lžička kurkumy
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • sušená petržel
  • ořechy na ozdobu

Omytou dýni není třeba loupat. Stačí nakrájet na kostičky. Ve větším hrnci krátce orestovat vlašské ořechy, přidat 3 lžíce olivového oleje a cibuli. Při restování je třeba dát pozor, aby se ořechy nepřipálily. Dále je na řadě dýně, ta se zaleje vývarem a nechá se 30 minut vařit.

Po změknutí dýně stačí sundat z ohně a rozmixovat polévku do hladka, dochutit solí, pepřem a vmíchat lžíci másla. Pro ozdobu a lepší chuť lze přidat pražené ořechy na sucho a lněné semínko.

Poslední aktualizace: 12. 06. 2024